Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

joi, 6 august 2009

Route 66 - Finalul!

Pe 27 iunie 1985, o pagina din istoria Americii era definitiv completata. U.S. Route 66 era oficial inlaturata din sisteml de autostrazi al Statelor Unite. Route 66, sau drumul principal al Americii, asa cum i se mai spunea, sau Mama drumurilor asa cum de altfel era de asemenea cunoscuta, a fost inaugurata la data de 11 noiembrie 1926. Cea mai cunoscuta autostrada din lume pleca din Chicago, Illinois, trecea prin Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona, California si, dupa o calatorie de 3940 de kilometri, se oprea la intrarea in Los Angeles. Autostrada asta, visul oricarui roman posesor de carnet de conducere, a devenit repede parte integranta din cultura americana, mai intai multumita piesei scrise de Bobby Troup in 1946, de altfel cea mai cunoscuta melodie a lui, preluata rapid de catre Nat King Cole Trio sau The Rolling Stones, cei care au facut-o de alfel celebra, iar mai apoi prin show-ul de televiziune din anii 50 – 60. De-a lungul timpului Route 66 a cunoscut destule modificari, inginerii americani dorind sa le ofere celor care alegeau aceasta cale o ruta mai sigura sau mai ferita de aglomerarea oraselor in plina dezvoltatre. Asa se face ca, pe parcursul ei, de care am pomenit ceva mai devreme, a aparut si Santa Monica. De numele autostrazii 66 se leaga si istoria imigrantilor ce au apucat drumul vestului, mai ales in anii 30, lucru care a dus la o inflorire a economiei si o imbogatire a celor care si-au deschis afaceri pe marginea autostrazii. Asta a fost si motivul pentru care foarte multi oameni de afaceri au tinut cu totdinadinsul sa pastreze in uz autostrada 66, chiar daca asta ar fi insemnat ca zona lor sa nu fie prinsa in noua organizare Interstate Highway System. Cu toate astea inevitabilul s-a produs pe 27 iunie 1985. Si totusi, parte a istoriei americane n-avea cum sa dispara asa, pur si simplu. Asa se face ca o portiune din vechea autostrada, mai precis cea care traverseaza Illinois, Missouri, New Mexico si Arizona poarta azi numele de Istorica ruta 66, in timp ce portiunea de autostrada din sudul californiei a fost rebotezata State Route 66.



Pomeneam mai devreme de multele coveruri dupa piesa lui Bobby Troup. Interesant este ca, si dupa anul 1985, piesa a continuat sa fie cautata. Uite d-aia am regasit-o cu totii in 2006, de exemplu pe coloana sonora a filmului de animatie Cars, dar si in repertoriul trupei Depeche Mode, in anul 1987. De altfel, asta e si varianta pentru care am optat azi, la 80 Remember, in amintirea a ceea ce a insemnat Route 66.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu