Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

sâmbătă, 23 mai 2009

Steaua 1986 - Campioana Europei!

In afara de Cristi Borcea, cati mai cred ca performanta echipei Steaua din anii 80, mai precis castigarea Cupei Campionilor Europeni, nu este una de care sa se bucure orice roman, indiferent de echipa cu care tine? Cu speranta ca raspunsul la aceasta intrebare este "Niciunul!", va invit dragilor intr-o calatorie spectaculoasa in atmosfera de infern a stadionului Ramón Sánchez Pizjuán din Sevilla, aclo unde Steaua Bucuresti a intalnit si apoi a invins FC Barcelona in cea mai tensionata finala a Cupei Campionilor Europeni. 7 mai 1986. Povestea incepe insa ceva mai devreme. Sub conducerea antrenorilor Emeric Jenei şi Anghel Iordănescu (antrenor secund), Steaua a impresionat în campionatul 1984-1985, câştigându-l după o pauză de şase ani. A urmat cel mai spectaculos sezon de cupe europene din fotbalul românesc. După ce a eliminat pe Vejle BK, Budapest Honvéd FC, Kuusysi FC şi pe RSC Anderlecht, Steaua a devenit prima echipă din România care a ajuns într-o finală europeană. Adversara, campioana Spaniei, FC Barcelona, era cotată cu prima şansă, dar după prelungiri în care scorul a rămas 0-0, legendarul portar Helmuth Duckadam avea sa dea peste cap orice pronostic. Iata cum s-au auzit, in transmisiunea originala a Televiziunii Romane, cele mai dramatice 6 minute si jumatate de care a avut parte vreodata fotbalul romanesc.




(Daca n-ati putut asculta decat 30 de secunde din inregistrare si va intereseaza continuarea, accesati link-ul "Play full song here", link pe care il gasiti chiar pe player. Auditie placuta.)

Steaua a devenit astfel prima echipă din Estul Europei, şi singura dintr-o ţară comunistă, care a câştigat trofeul continental suprem. Steaua şi-a trecut în palmares şi o Supercupă a Europei, câştigând în 1987 finala cu Dinamo Kiev, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi. Contrazicându-i pe cei care considerau câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua un fenomen izolat, Steaua a rămas la cel mai înalt nivel în fotbalul european de la sfârşitul anilor '80, ajungând în semifinala CCE în sezonul 1987-88, şi în finala aceleiaşi competiţii în 1989, pierzând însă cu 4-0 în faţa lui AC Milan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu