Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

duminică, 7 iunie 2009

Revolutia de Catifea

1989. Anul convulsiilor sociale in Europa de Est. Din fericire nu toate au fost sangeroase ca cea din China despre care am vorbit deja sau ca cea din Romania despre care cu siguranta vom vorbi. Revoluţia de catifea a fost mişcarea pacifistă prin care partidul comunist din Cehoslovacia a pierdut monopolul puterii şi a revenit la democraţie. Curentele deschise şi liberale provenite dinspre Uniunea Sovietica, prin internemdiul aşa-numitei Perestroika, condusă deMihail Gorbaciov începând cu 1985, s-au concretizat în începerea reformelor politice în ţările satelite ale acesteia. În 1989, momentul schimbărilor în Europa de est, locuitorii Cehoslovaciei ştiau despre căderea imperiului sovietic şi prăbuşirea regimurilor totalitare în ţările învecinate de la radio, evident Radio Europa Libera de care, si pe noi romanii ne leaga multe amintiri. La 17 noiembrie, la Praga, poliţia a atacat mii de studenţi care protestau împotriva regimului comunist. Acest eveniment a provocat începerea demonstraţiilor. A fost creat Forul Civic, condus de dramaturgul Vaclav Havel, iar în interiorul Partidului Comunist Cehoslovac se dădeau lupte pentru putere între conservatorii lui Gustav Husak şi reformiştii lui Ladislav Adamec. După greva generală din 27 noiembrie 1989 şi în lipsa sprijinului aliatului sovietic, Partidul Comunist cehoslovac a abandonat puterea. Gustáv Husák, până atunci un mare promotor al ortodoxiei comuniste, a devenit la 10 decembrie Preşedintele Republicii. Evenimentele s-au precipitat şi înainte de sfârşitul anului 1989, Vaclav Havel a ajuns la şefia Statului iar Alexander Dubcek la preşedinţia Parlamentului. În iunie 1990 au avut loc primele alegeri democratice, în urma cărora au ieşit învigători Forumul Civic, formatie politica ceha şi Publicul Împotriva Violenţei, firesc, formatie politica slovaca. Evoluţia politică şi sciziunile ulterioare ale acestor partide au clătinat federaţia în anii 1991 şi 1992. După o puternică mişcare naţionalistă secesionistă în 1993, a urmat separarea Republicii Cehe şi Slovaciei în urma Divortului de Catifea. Vaclav Havel a devenit primul preşedinte al Cehiei iar Vaclav Klaus a preluat funcţia de premier, în timp ce în Slovacia, Vladimir Meciar a devenit noul şef al Statului. Republica Ceha si Slovacia au devenit ulterior membri ai Aliantei Nord-Atlantice şi în mai 2004 au aderat împreună la Uniunea Europeana.



Iata insa cateva amanunte in plus. Slovacii au început prin demonstraţii studenţeşti la 16 noiembrie 1989 în Bratislava. Cehii i-au urmat în ziua urmatoare, printr-o manifestaţie la Praga, la care au luat parte 15.000 de studenţi. Interesant este ca, dupa razboi, in ziua de 17 noiembrie au avut loc, de-a lungul anilor, nenumarate demonstratii anticomuniste. De data asta insa urma sa fie altfel. Spre deosebire de Bratislava, la Praga s-au înregistrat 600 de răniţi. Ulterior, a început o grevă a studenţilor praghezi, la care s-au alăturat şi actorii teatrelor din Praga. Pe 19 noiembrie Forul Civic în Cehia şi Publicul Împotriva Violenţei în Slovacia au devenit concomitent, portavocea tuturor protestatarilor; cele două formatiuni au încercat dialogul cu puterea comunistă, fara mare succes motiv pentru care, manifestatiile incepute in acea zi s-au continuat pana la sfaritul lunii decembrie. O saptamana mai tarziu, Partidul Comunist da semne de slabiciune si Milos Jakes, secretarul sau General, demisioneaza. Revolutia de catifea cuprinde toata tara si astfel, pe 27 noiembrie incepe greva generala ce paralizeaza in totalitate economia tarii. Si vine si ziua de 5 decembrie 1989. Memorabila in istoria Cehoslovaciei de atunci pentru ca este ziua in care sarma ghimpata ce separa tara de Austria si Germania era inlaturata,daca vreti, fortand putin lucrurile, ca un fel de preambul la zona Shengen de mai tarziu. De aici inainte lucrurile aveau sa se precipite. Pe 10 decembrie Gustav Husak, presedintele comunist al Cehoslovaciei se retrage si lasa locul noului Guvern Federal condus la acea data de Marian Calfa, guvern care, pentru prima oara dupa 1948 ministrii ce nu aveau nicio legatura cu partidul comunist erau in majoritate. Normalitatea, asa cum am invatat-o noi in cartile de istorie s-a definit in doua zile. Pe 28 decembrie 1989 cand Alexander Dubcek a fost ales preşedinte al Parlamentului si ziua urmatoare, 29 decembrie: Vaclav Havel devine Preşedintele Cehoslovaciei si ramane in aceasta functie pana la destramarea tarii in 1992.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu