Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

marți, 30 iunie 2009

Platoon

Vietnam. Categoric o rana vesnica pe obrazul istoriei mondiale insa si un nesecat izvor de inspiratie pentru regizorii cu adevarat curajosi. Platoon a lui Oliver Stone. Daca l-ati vazut stiti de ce vorbim de el. Daca nu, acum e momentul sa aflati. Filmul reda povestea unui grup de soldati americani in timp ce patruleaza, lupta si isi pierd viata in razboiul din Vietnam, totul prin ochii unui tanar recrut. „Platoon“ este primul din cele 3 filme regizate de Oliver Stone despre razboiul din Vietnam. Inainte de filmari, toti actorii au trebuit sa reziste unui stagiu de 13 zile de pregatire intensiva. Iar actorii sunt de prima marime: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Kevin Dillon, Johnny Depp, Andrew Lawrence. De alfel, fara sa exageram, filmul este una dintre cele mai realiste si mai dure prezentari ale conflictului. "Plutonul" a fost unul dintre cele mai ambitioase proiecte cinematografice ale deceniului, iar succesul de critica si public a fost urias. Confruntarea dintre inocenta unor tineri convinsi ca fac ceea ce trebuie si lupta pentru democratie si realitatea crunta din jungla Vietnamului avea sa ii inspire regizorului, mult mai tarziu, sfasietorul "Nascut pe 4 iulie". Filmul asta insa a beneficiat de 8 nominalizari la Oscar, castigand 4 premii Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cel mai bun film si Cel mai bun sunet.



Coloana sonora ziceti? De exceptie si din nou ne-a fost greu sa alegem. Insa am zis sa mergem pe mana clasicilor ceea ce a insemnat ca am ales creme de la creme. Doamnelor, domnisoarelor si domnilor ... Aretha Franklin si super-piesa ei Respect. Pai da, respect, pentru ca piesa asta are deja 44 de ani si nu era chiar noua nici la momentul lansarii flmului adica in 1986. Dar in fata Arethei si a pieselor ei nu poti decat sa te inclini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu