Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

luni, 20 iulie 2009

The Unbearable Lightness of Being

Filmul de azi este de fapt o ecranizare a unui roman semnat de Milan Kundera si care poarta chiar numele cartii: The Unbearable Lightness of Being. Sigur ca putem sa oferim si traducerea, cel putin aproximativa: Insuportabila usurinta de a fi. Hai sa ne lamurim despre ce e vorba in film. Thomas, un celebru chirurg din Praga anului 1968, cunoscut ca fiind un mare cuceritor, este in cautarea fericirii. Este hotarat sa traiasca fara stresul vreunui compromis si nu ii pasa de restrictiile comunismului. Cautarea disperata pentru partide de amor a tanarului doctor si faptul ca se indragosteste fac subiectul acestui film regizat de Philip Kaufman. Daniel Day Lewis, Juliette Bonoche si Lena Olin fac parte din triunghiul romantic cuprins in aceasta poveste. O lume care se dezvolta dincolo de opresiunea unui sistem si infloreste prin dragoste. Filmul, aparut in 1988, chiar daca nu a fost deloc pe placul scriitorului Milan Kundera, este remarcabil. Reusind sa ofere o viziune interesanta a iubirii dintre Tomas, Sabina si Tereza, pelicula are adesea momente de o senzualitate trista, insuportabila, precum si tururi de camera de o intensitate greu de imaginat. O capodopera, prea putin cunoscuta din pacate. Filmul merita vazut, macar si pentru ca foarte multi critici sunt de parere ca acesta e cel mai erotic film dupa Ultimul tango la Paris.



Doua vorbe si despre coloana sonora. Deosebita, fresh, inedita si adjectivele ar putea continua. Am gasit si o piesa extrem de rara pe care, personal n-am mai ascultat-o niciodata pana la momentul in care m-am decis sa va vorbesc despre acest film. Hey Jude, piesa celor de la Beatles, cantata in ceha si chiar de o femeie. Urmeaza, la 80 Remember, de pe coloana sonora a filmului The Unbareble Lightness of Being, Marta Kubisova si Hey Jude.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu