Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

marți, 7 iulie 2009

Tootsie

Film de exceptie, fara niciun fel de dubiu. Tootsie, aparut in 1982 : mai sunt ani buni pana la rolul magistral din "Rain Man", insa in "Tootsie" Dustin Hoffman este un tanar actor, foarte talentat dar foarte dificil, care reuseste sa se certe cu toti regizorii si producatorii, care nu ii accepta ideile si solutiile. Disperat, somer, singur, este nevoit sa gaseasca o solutie extrema. Daca nimeni nu il va angaja pe el, Michael Dorsey, pentru ca a devenit un paria al industriei, de ce sa nu devina altcineva? Si devine Dorothy, o femeie intre doua varste, urata si feminista, foarte talentata insa. Iar cand Tootsie devine noua vedeta a unui popular serial de televiziune, Michael isi da seama ca a intrat intr-un joc ce ii va aduce gloria sau prabusirea totala. Este unul dintre cele mai bune roluri in travesti, mult peste Tony Curtis si Jack Lemmon in "Unora le place jazz-ul", iar Hoffman este incredibil. Sub bagheta regizorului Sidney Pollack, Hoffman este Dorothy. Dar si Michael. Iar aceasta ambivalenta, un dublu rol ce transforma filmul intr-o comedie de geniu, confirma ca actorul din "The Graduate" era un nume de prima clasa. Lucru pe care l-a demonstrat de atunci ori de cate ori a avut ocazia.



Sa vorbim putin si despre coloana sonora. De aceasta data vom face referire la o melodie care a aparut prima oara chiar pe coloana sonora a acestui film. It Might Be You a lui Stephen Bishop. Piesa asta a placut atat de mult poate si pentru ca a fost asociata cu Dustin Hoffman si Jessica Lange, actorii principali din Tootsie. Cert e ca in anii 80, nu putea exista nunta in State fara piesa asta asa cum in Romania n-ai cum sa scapi la fericitul eveniment de Brasoveanca, Meneaito sau, mai nou, de Dansul Pinguinului. Lasand insa gluma la o parte, piesa asta chiar a fost buna, atat de buna incat a ajuns pe locul 25 in Billboard Hot 100 in luna mai a anului 1983 si si-a petrecut 8 saptamani in Top 40. Mai vreti o dovada ca piesa-i buna? Ce ziceti de locul intai in Adult Contemporary Chat? Ca a facut-o si p-asta.

Un comentariu: