Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

duminică, 13 decembrie 2009

Revolutia din Cehoslovacia - Partea I

Asemenea tuturor tarilor foste comuniste, Cehia si Slovacia au o istorie oficiala, care ignora evenimentele de culise, uneori mai importante decât ceea ce se petrece pe scena pentru stabilirea cursului evenimentelor. In manuale, faptele care au dus la prabusirea sistemului totalitar în fosta Cehoslovacie sunt prezentate într-o înlantuire prin care se explica de o maniera coerenta, credibila si, pâna la un punct, reala cum masiva ridicare populara a facut posibil imposibilul. Astfel, prin actiunea maselor, s-ar fi produs dislocarea structurilor de putere comuniste de obedienta moscovita, în conditiile în care în tara existau stationate masive trupe sovietice. Oricum am analiza aceasta factologie politica oficiala nu vom fi în masura sa întelegem niciodata cum doar într-o luna si jumatate a fost posibil sa se prabuseasca o lume ce parea încremenita în vesnicie. Numai ca si în acest caz astazi suntem în masura sa stim, daca nu tot, oricum mai mult decât s-a dorit sa se afle…
In varianta clasica, buna pentru poeti si manuale, lucrurile au stat in felul urmator: la 17 noiembrie 1989, Ziua Internationala a Studentilor, dupa o ceremonie comemorativa la Cimitirul Visehrad, aproximativ 15.000 de studenti, dar si alti cetateni, care în ultimele zile îsi facusera obiceiul sa demonstreze împotriva regimului, se deplaseaza spre centrul Pragai, loc simbolic al trecutelor manifestatii comuniste de amploare. Pe fundalul unor ciocniri cu fortele de ordine, atmosfera se tensioneaza, au loc încaierari violente, se folosesc arme de foc, peste 500 de manifestanti sunt raniti, iar unul, Martin Smíd, despre care se spunea ca este student la medicina, cade ucis. Vestea se raspândeste fulgerator, provocând ridicarea în masa a cehilor si slovacilor, care în scurt timp va cuprinde întreaga tara.Pe 19 noiembrie, Forul Civic în Cehia si Publicul Împotriva Violentei în Slovacia devin vocea tuturor protestatarilor; cele doua încearca dialogul cu puterea comunista. În fata presiunii, la 24 noiembrie 1989, secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Milos Jakes, este nevoit sa demisioneze. La 27 noiembrie 1989, pe tot cuprinsul tarii are loc o greva generala de doua ore în toate sectoarele economiei, fapt ce obliga Partidul Comunist ca pe 28 noiembrie 1989 sa accepte si sa înceapa negocieri cu Forumul Civic. Din acest moment, evenimentele intra în linie dreapta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu