Sambata de la ora 18, 80 REMEMBER la RRM Student FM

Va invit la o calatorie in timp, mai precis in deceniul 8 al secolului trecut. De ce anii 80? Pentru ca putinor decenii din istoria recenta a Omenirii le-a fost dat sa fie atat de pline. Muzica exceptionala, descoperiri miraculoase, cuceriri ale tehnicii si asa mai departe. Toate intamplarile anilor 80 ce au marcat intr-un fel sau altul istoria lumii vor fi aduse in discutie in aceasta emisiune, editie de editie, numai pe 103 cu 4 FM. Si evident, pe blog!

marți, 30 iunie 2009

Richard Marx - Satisfied

A venit timpul sa facem calatoria noastra saptamanala in timp, adica in ziua 27 de iunie, dar a anului 1989. Va intrebati ce piesa a fost desemnata cea mai buna de catre revista Billboard? Numai putin ca intai vreau sa va spun numele interpretului. Cine sa fie? Richard Marx, bineinteles. Si asa cum am promis, urmeaza numele piesei: “Satisfied”. Aceasta a ajuns no.1, fiind a treia din trei consecutive no.1 ale artistului nostru. Piesa a avut o mare contributie la vanzarea albumului “Repeat Offender” in peste 5 milioane de copii. Firesc, urmeaza la 80 Remember, Richard Marx in tineretile lui si fara indoiala piesa zilei, acum 20 de ani : “Satisfied”.

VH-1. Inceputul!

O stiti p-aia cu Video Kill The Radio Star? In general n-o cred, mai ales cand vine vorba despre televiziunile de pe la noi. Insa, in cazul urmator, n-am incotro si admit ca da, asa stau lucrurile cand vorbim despre VH-1, celebrul post de televiziune. Insa pana sa ma informez despre subiect, cu gandul de a va servi povestea la 80 Remeber, habar n-am avut ca VH-1 care fie vorba intre noi, inseamna Video hits One, e sora buna cu MTV. Ba mai mult. Ca VH-1 a aparut pe piata multumita succesului inregistrat initial de MTV. O sa vorbim la un moment dat si de MTV insa deocamdata ne intoarcem la VH-1, post care a transmis prima oara pe data de 1 ianuarie 1985 din New York City. Scopul declarat al noului post de televiziune era de a cuceri o plaja lasata libera de sora mai mare, MTV. Adica postul voia sa se adreseze unui public ceva mai matur si poate pe undeva mai stilat. Si sigur ca istoria se scrie o singura data. Va intrebati care a fost prima piesa difuzata de VH1? Nimic altceva decat imnul Americii. Insa intr-o interpretare de exceptie: Marvin Gaye.

Istoria DeLorean

Cati dintre voi nu au vazut, macar o data, macar o parte din Back to The Future? Si dupa ce ati vazut filmul, in functie de varsta, cat de tare v-ati dorit o masina care sa calatoreasca in timp exact ca cea din film? Partea frumoasa e ca pana prin 1982 chiar ar fi fost posibil, cel putin ca forma sa avem si noi o masina ca aia. Caci era vorba pur si simplu, exact ca-n film de un DeLorean. Adica de o masina care chiar a existat ... pana in 1982. In 1975 John DeLorean a infiintat DeLorean Motor Company, o companie auto care producea masini din otel. Cel putin asa era modelul DMC 12, masina sport care si-a castigat popularitatea mondiala multumita filmului de care am pomenit ceva mai devreme si anume Back To The Future. Sigur, poate si azi am fi avut DeLorean originale daca firma n-ar fi dat faliment in 1982. Asta chiar si in conditiile in care John, disperat sa isi salveze compania si sa faca rost de finantele de care avea atata nevoie a incercat sa faca trafic de droguri. Ma rog, disperarea se pare ca te impinge la multe si nu mai gandesti limpede. Sigur va intrebati de ce, daca tot a avut asa mare succes in Back To The Future, de ce nu s-au vandut DeLorean-uri ca painea calda? Pentru simplul motiv ca DeLorean Motor Company a dat faliment cu foarte putin timp inainte de lansarea primei parti pe marile ecrane. Si daca tot suntem la capitolul intrebari, ma puteti intreba si de ce am zis mai devreme DeLorean originale? Din nou am sa va raspund: Pentru ca si in ziua de azi exista un DeLorean Motor Company care insa n-are nicio legatura cu firma originala. Ne ramane insa masina timpului a excentricului savant Emmett L. Brown.

It’s all coming back to me now

La Original Cover avem astazi o piesa care fie ca este interpretata de Pandora’s Box, de Celine Dion sau de Meat Loaf, suna la fel de bine. Dar sa incepem cu originalul “It’s all coming back to me now”, piesa scrisa de Jim Steinman, cel care a vrut sa compuna “cea mai pasionanta si romantica piesa”. Aceasta a aparut pe albumul Original Sin, inregistrat de Pandora’s Box. “It’s all coming back to me now” a fost lasnata in Marea Britanie in 1989. Nu a reusit sa obtina decat un loc 51 in Singles Chart, iar videoclipul a fost considerat ... cum sa zic ... indraznet ca sa folosesc cuvinte frumoase, ca la radio. N-am gasit cea mai fericita inregistrare da' cat sa ne facem o idee tot e bun.



Insa pentru ca piesa suna bine, punem si o varianta care se axeaza pe muzica. E totusi blogul unei emisiuni de radio ;)



Am avut de ales intre doua cover-uri la fel de bune, dar am preferat duetul Meat Loaf si Marion Raven. Meat Loaf, care a cunoscut piesa inca de la compunerea sa, a declarat ca intotdeauna si-a imaginat piesa ca un duet. Astfel, a inregistrat alaturi de Marion Raven. It’s all coming back to me now, coverul, a fost un real succes. A intrat direct pe locul 6 in UK Singles Chart si European Singles Chart. Au urmat locurile 7 in Germans Singles Chart si respectiv 17 in Austrian Singles Chart. No.1 a fost in Norwegian Singles Chart. Nu a fost foarte apreciata in Danemarca, unde nu a reusit sa se pozitioneze decat pe locul 26.

Platoon

Vietnam. Categoric o rana vesnica pe obrazul istoriei mondiale insa si un nesecat izvor de inspiratie pentru regizorii cu adevarat curajosi. Platoon a lui Oliver Stone. Daca l-ati vazut stiti de ce vorbim de el. Daca nu, acum e momentul sa aflati. Filmul reda povestea unui grup de soldati americani in timp ce patruleaza, lupta si isi pierd viata in razboiul din Vietnam, totul prin ochii unui tanar recrut. „Platoon“ este primul din cele 3 filme regizate de Oliver Stone despre razboiul din Vietnam. Inainte de filmari, toti actorii au trebuit sa reziste unui stagiu de 13 zile de pregatire intensiva. Iar actorii sunt de prima marime: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Kevin Dillon, Johnny Depp, Andrew Lawrence. De alfel, fara sa exageram, filmul este una dintre cele mai realiste si mai dure prezentari ale conflictului. "Plutonul" a fost unul dintre cele mai ambitioase proiecte cinematografice ale deceniului, iar succesul de critica si public a fost urias. Confruntarea dintre inocenta unor tineri convinsi ca fac ceea ce trebuie si lupta pentru democratie si realitatea crunta din jungla Vietnamului avea sa ii inspire regizorului, mult mai tarziu, sfasietorul "Nascut pe 4 iulie". Filmul asta insa a beneficiat de 8 nominalizari la Oscar, castigand 4 premii Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cel mai bun film si Cel mai bun sunet.



Coloana sonora ziceti? De exceptie si din nou ne-a fost greu sa alegem. Insa am zis sa mergem pe mana clasicilor ceea ce a insemnat ca am ales creme de la creme. Doamnelor, domnisoarelor si domnilor ... Aretha Franklin si super-piesa ei Respect. Pai da, respect, pentru ca piesa asta are deja 44 de ani si nu era chiar noua nici la momentul lansarii flmului adica in 1986. Dar in fata Arethei si a pieselor ei nu poti decat sa te inclini.

Men Without Hats - The Safety Dance

Cativa baieti draguti, s-au intitulat Men Without Hats. Nimic special pana aici. Urmeaza, in cariera lor, anul 1980 si bineinteles piesa “The Safety Dance”. A fost cea mai vanduta piesa a acelui an. Lansata in 1982 in Statele Unite si 1983 in Marea Britanie, “The Safety Dance” a prins locul 3 in Billboard Hot 100. Dar povestea nu se termina aici. Urmeaza sa fie no.1 in Cash Box si Billboard Dance Chart. De fapt, ca sa va spunem pe drept, piesa a mai fost lansata de 3 ori inainte sa atraga interesul radiourilor. Pentru trupa, “The Safety Dance” a fost cel mai mare hit international. Au fost multe speculatii in privinta semnificatiei piesei. Unii au crezut ca este o metafora pentru sexul protejat. Altii s-au gandit ca este un mesaj impotriva proliferarii nucleare datorita imaginilor nucleare de la sfarsitul videoclipului. Explicatia reala este insa, din pacate as putea spune, mult mai simpla. Se pare ca se vorbeste doar despre abilitatea de a dansa in cluburi.

Cucerirea spatiului cosmic de catre femei.

Unde se pot ascunde barbatii de sotii, iubite, amante si asa mai departe? In spatiul cosmic? Ar fi o posibilitate da’ nici ala nu mai e numai al nostru, al barbatilor. Si la nenorcirea asta, evident cu ghilimelele de rigoare, a contribuit si Svetlana Yevgenyevna Savitskaya, femeie aviator si cosmonaut din Rusia, mai bine zis din U.R.S.S. Si mai bine zis, din fosta U.R.S.S. Svetlana a inceput atrenamentele pentru a deveni cosmonaut in 1980. Ea a zburat cu Soyuz T-7 in anul 1982, devenind astfel a doua femeie care a zburat in spatiu. Ajunsa pe statia spatiala Salyut 7, Savitskaya nu s-a pototlit ci a devenit prima femeie care a iesit in spatiul cosmic pe data de 25 iulie 1984. A stat in afara statiei spatiale timp de 3 ore si 35 minute. A primit de 2 ori titlul de Erou al Uniunii Sovietice. Un asteroid ii poarta astazi numele. Lasand misoginismul la o parte, trebuie spus ca eroina acestei povesti avea toate datele sa devina un cosmonaut stralucit. A fost pilot sportiv incepand cu anul 1974 si a stabilit 18 recorduri mondiale la MiG Aircraft. In plus, a inregistrat trei recorduri in echipa de sarituri cu parasuta. Savitskaya s-a retras din Fortele Aeriene Ruse cu rangul de maior in 1993.

Andreea Raducan

In ziua de 30 septembrie 1983 se nastea, in Romania o fetita ce avea sa aduca Romaniei, o data in plus, recunoastere si faima mondiala. Parintii au botezat-o Andreea Raducan. Micuta Andreea a facut parte din "noua generatie" de gimnaste romance crescute sa continue traditia de excelenta a gimnasticii romanesti, si sa preia stafeta dupa retragerea medaliatelor olimpice Lavinia Milosovici si Gina Gogean. A inceput gimnastica la o varsta frageda si anume la patru ani si jumatate, in orasul natal, Barlad. Raducan si-a facut debutul international in 1998 la Campionatele Europene de Juniori din Belgia. Aici s-a clasat pe locul 4 la individual compus. In 1999 a participat la Campionatele Mondiale din China, unde a castigat finala la sol. Tot aici a ocupat locul 5 la individual compus. Andreea Raducan a facut parte din echipa de gimnastica a Romaniei la Olimpiada de la Sydney, unde a castigat medalia de aur pe echipe. La sfarsitul competitiei de individual compus, primele trei locul erau ocupate, in ordine, de Andreea, Simona Amanar si Maria Olaru. Din nefericire, dupa terminarea concursului Comitetul Olimpic International a anuntat ca Andreea Raducan a fost testata pozitiv pentru pseudoefedrina, o substanta interzisa. In ciuda apelurilor formale inaintate de Andreea, echipa romana de gimnastica si Federatia Romana de Gimnastica, decizia de a o descalifica pe gimnasta a ramas definitiva. Insa acesta n-avea sa fie finalul. In 2001 a participat la Campionatele Mondiale din Belgia, unde a castigat medalia de aur pe echipe. In probele individuale s-a clasat pe locul intai la sol si barna si pe locul al treilea la individual compus. Din nefericire, anul 2002 a fost marcat de accidentari si probleme extra-sportive. Poata ca de aceea, dupa o performanta mult sub asteptari la Campionatele Mondiale din Ungaria, Andreea Raducan s-a retras din activitatea competitionala. Insa chiar si asa, cu acest din urma insucces, Andreea Raducan a fost unul dintre cei mai buni ambasadori ai Romaniei in general si ai gimnasticii in special.

Prince - Atunci si acum!

In editia de astazi a rubricii Arc peste timp, am decis sa va rasfatam putin, in special pe fete, din nou pe fete, si sa va vorbim despre printi, ca asa vrea Iuliana. Dar nu despre un print obisnuit din povesti. Nu, am ales unul foarte special, pe numele sau Prince. Artistul a avut succes inca de la debut, dar prin anul 1984, a lansat un megahit. Fie ca v-ati nascut in anii 80 sau 90, este imposibil sa nu fi auzit de “When Doves Cry”. Aceasta piesa a fost primul no.1 din cariera lui Prince si varful topurilor timp de 5 saptamani. Conform revistei Billboard a fost cel mai bine vandut single al anului. Hit-ul, pentru ca putem, ba chiar ne permitem sa il numim astfel, a fost no.1 in Statele Unite, in topuri precum American Top 40 si a fost votat cel mai bun single al anului si in The Village Voice Pazz & Jop critics' poll.



In anul 2006, Prince a revenit cu o surpriza. O piesa care a cucerit rapid inimile romanticilor. “Song of the Heart” a fost scrisa special de Prince pentru filmul “Happy Feet”. Aceasta piesa este singura care a fost lansata de pe soundtrack-ul filmului. Si categoric, si de aceasta data producatorii au avut perfecta dreptate sa procedeze asa. De ce? Pai “Song of the Heart” a primit in 2007 Golden Globe Award pentru cea mai originala piesa.

CONCORDE

1980. 13 iunie 1980. Se pare ca cifra asta, 13, orice ar face si in orice combinatie s-ar gasi, aduce, intr-un fel sau altul ghinion. Slava Domnului ca nu la nivel global, dar cred ca n-a fost zi de 13 care sa nu aduca unele probleme unuia sau mai multor locuitori ai planetei. In anul despre care am pomenit, ziua de 13 a adus ghinion celui mai spectaculos avion de pasageri inventat vreodata. Celebrul Concorde. Si asta pentru ca in ziua asta, de 13 iunie 1980, ultimul Concorde produs, adica cea de-a 16-a aeronava Concorde produsa vreodata, a fost livrata catre British Airways. Ce a fost de fapt Concorde ? Pai, potrivit specialistilor, si acum prezetam chestiunea putin tehnic, avionul asta a fost un turbojet supersonic dar care era, in egala masura si avion de pasageri. Si desi eu am crezut ca avionul asta s-a nascut numai din mintile ascutite ale unor francezi, uite ca nu a fost chiar asa. Proiectul, dragii mei, a fost rodul coproductiei franco – britanice. Primul zbor a avut loc in anul 1969 insa a fost dat in exploatare abia in 1976. Si totusi, o sa ma-ntrebati, ce era asa special la acest avion retras abia in anul 2003. Pai, trebuie sa stiti ca domnia sa, adica Concorde, realiza cursele Londra-New York, respectiv Paris-New York, in jumatatea timpului in care oricare alt avion de pasageri ar fi parcurs aceeasi distanta. Si totusi … n-a fost sa fie. Adica trebuie spus ca banii investiti nu s-au recuperat niciodata in ciuda costului piperat al biletelor. Daca la pretul prohibit, adaugam si accidentul aviatic al unui Concorde petrecut pe 25 iulie 2000, accident ce a dus la moartea celor 109 pasageri si membrii ai echipajului, ceea ce a facut sa scada mult cota avionului in ochii posibililor clienti, coroborat, evenimentul asta tragic cu scaderea colosala a dorintei de zbor indiferent de avion dupa evenimetele tragice din America din septembrie 2001, intelegem mai bine de ce, atat partea franceza cat si cea britanica, au anuntat, concomitent, in anul 2003 retragerea din exploatare a avioanelor Concorde. Ramane insa respectul pentru ceea ce britanicii n-au numit nicodata un Concorde ci pur si simplu, cu mandrie, Concorde.

luni, 22 iunie 2009

N.K.O.T.B. - I'll Be Loving You (Forever)

20 iunie 1989 nu este o data oarecare. Atunci a fost numita cea mai buna piesa a saptamanii "I'll Be Loving You (Forever)", o balada a trupei New Kids on the Block. In timp ce in Marea Britanie a ajuns pe locul 5 in topuri, in Statele Unite a fost no.1 in Billboard Hot 100. Single-ul s-a dovedit a fi popular in vara anului 1989, ramanand timp de 6 saptamani in Top 10, a stationat 8 saptamani in Top 20 si exact 14 saptamani in Top 40. Tot in America a invadat topurile, ajungand pe locul 3 in U.S. Billboard Hot Adult Contemporary Tracks, respectiv 15 in U.S. Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs.

Povestea Windows

As fi putut sa incep povestea urmatoare cu un banc despre Bill Gates si Microsoft, dar dat fiind ca l-am vazut pe domnia sa, pe Bill Gates nu pe Microsoft, comportandu-se in timpul vizitei pe care a facut-o in anii trecuti in Romania, comportandu-se spuneam cu o decenta dusa la extrem, deloc obisnuita pentru un om a carui avere se numara in miliarde de dolari, ma inclin cu respect in fata Omului si chiar sunt dispus sa accept din cand in cand, din partea programului celebrul ecran albastru de eroare. Despre ce program vorbesc? Evident Windows. Microsoft Windows este numele câtorva familii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piaţa de calculatoare mici, întrecând Mac-ul, care fusese introdus pe piaţă mai devreme de către compania Apple Computers. Uite de ce nu ne miram ca, la conferinţa IDC Directions din 2004, s-a ajuns la concluzia că Windows deţine aproximativ 90 % din piaţa de sisteme de operare. Versiunile vechi de Windows erau deseori considerate doar o îmbunătăţire sau variantă grafică a sistemului de operare MS-DOS. Insa anii au trecut si batalia pentru suprematie in cazul programelor de operare a devenit din ce in ce mai acerba. In America de nord, Macintosh a castigat teren, incet dar sigur si la fel de sigur s-a infiltrat in joc si Linux-ul. Insa cei care au pariat pe disparitia sau macar diminuarea influentei Windows, au pierdut … Cel putin pana acum. Caci desi este cel mai instabil dintre toate, sa ma ierte domnul Bill Gates, sistemul de operare Windows a cucerit o foarte mare parte a pieţii. Se estimează că astăzi peste 85 % din calculatoarele de tip Personal Computer rulează Windows.

Land of Confusion

Luam anul 1986 si formatia Genesis si obtinem lansarea originalului “Land of Confusion”. Versurile piesei vorbesc despre Razboiul Rece si spera la un viitor mai luminos. “Land of Confusion” a ajuns pe locul 8 in Olanda. U.S. Billboard Hot 100 I-a acordat un loc 4, pe cand UK Singles Chart a clasat-o pe 14, iar U.S. Billboard Mainstream Rock Tracks pe 11. Nu a fost no.1 cum v-am obisnuit, dar cu siguranta este o piesa care merita sa se faca auzita, iar noi ii acordam aceasta sansa.



De aceasta data, cover-ul bate originalul. Cel mai recent si poate cel mai bun cover al piesei “Land of Confusion” a fost lansat in 2006 de Disturbed. Vocalistul formatiei, David Draiman, a comentat asupra preluarii piesei: “ am luat acest single care nu seamana deloc cu noi si l-am transformat in unul de al nostru.”. McFarlane, cel care a animat videoclipul piesei, a declarat: “ Lumea este condusa in viziunea mea de o chestie gigantica care, la randul ei, este condusa de bani si dorinta”. Dupa cum am spus, cover-ul intrece originalul. A ajuns no.1 in U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks. Insa nu totul este roz…s-a pozitioant doar pe 16 in U.S. Billboard Hot Modern Rock Tracks si pe locul 100 din 100 in U.S. Billboard Hot 100.

Rain Man

Filmul despre care vorbim azi este unul care a ramas, categoric, in istoria cinematografului si care, din nou categoric, alaturi de Kramer contra Kramer, a influentat in mod decisiv cariera actorului de talie mondiala Dustin Hoffman. Filmul de azi este Rain Man. Film ce a inregistrat un mare succes, atat la public, situandu-se in topul filmelor cu cele mai mari incasari in 1988 cat si la critica de specialitate. Charlie Babbitt, interpretat de Tom Cruise, afla ca a murit tatal sau, care l-a alungat de-acasa in adolescenta. El are totusi naivitatea sa creada ca va mosteni ceva din avere, desi, traind pe cont propriu de suficient timp, ar fi trebuit sa stie cum merg lucrurile pe lumea asta. Tot ce i-a lasat este o masina decapotabila veche, un Buick 1949 si... un frate mai mare, de existenta caruia n-avea habar – Raymond alias Dustin Hoffman, un autist cu o memorie prodigioasa, dar mai ales cu un talent extraordinar pentru calcule matematice, pe care le face mintal cu o rapiditate extraordinara. O avere insa exista, si acest Raymond este mostenitorul celor 3 milioane de dolari. Dupa ce Charlie esueaza in incercarea de a face un targ cu gardianul fratelui sau, il imprumuta de la azilul unde traieste cu speranta de a castiga jumatate din bani. In periplul de-a lungul si de-a latul tarii, adevarata odisee cu Buick-ul, fratii ajung sa se cunoasca unul pe celalalt si intre ei se dezvolta o afectiune reala... Filmul este un proiect pe care Hoffman si Cruise il planuisera demult. Levinson li
s-a alaturat dupa alti trei regizori, care au cantarit ideea anterior. Un film in care totul se schimba pe parcursul derularii story-ului, cu exceptia lui Raymond.



De pe coloana sonora de exceptie a filmului, cu greu ne-am decis ce piesa sa alegem. Dar pana la urma asa a fost sa fie. Ca sortii sa cada pe Scatterlings Of Africa, mega piesa a lui Johnny Clegg.

A-HA - Take On Me

Lansata in 1984, nu a avut foarte mare succes in Marea Britanie, dar a ajuns no.1 in Norwegian Singles Chart. Relansata in 1985, a ajuns no.1 in U.S. Billboard Hot 100, Australian Kent Music Report, Austrian Singles Chart, Belgian VRT Top 30, Italian Singles Chart, Swedish Singles Chart, Swiss Singles Chart si nu in ultimul rand in German Singles Chart. Va inchipuiti ca totul s-a incheiat aici? Nu! “Take on Me” a primit doua discuri de aur in Germania si Marea Britanie pentru vanzarea a peste 500 mii de copii. A cucerit intrega Europa si a ajuns printre primele 3 piese ale Eurochart Hot 100 unde a stationat pentru 9 saptamani.

Óscar Rafael de Jesús Arias Sánchez - Premiul Nobel pentru Pace

Spuneam ca in editia de azi a emisiunii patrundem putin si in lumea fascinanta a premiilor Nobel, poate cele mai prestigioase premii pe care Omenirea le-a cunoscut pana acum. Si dintre ele, categoric, cel mai important ni se pare noua, Iulianei si mie, cel pentru Pace. Ca uite asa suntem noi mai visatori si mai credem ca dictonul ala latin ce zice Una Hirundo Non Facit Ver, ar putea fi rescris. Asa ca atunci cand e vorba de pace, ne ridicam si ii apaludam pe laureati la scena deschisa. Cu atat mai mult dorim sa facem asta cand vorbim despre un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, onorat cu aceasta distinctie pe vremea cand era presedinte deci putea schimba lucrurile in bine. Óscar Rafael de Jesús Arias Sánchez s-a nascut la 13 septembrie 1940, la Heredia in Costa Rica si inca este presedinte al acestei tari. Asa cum spuneam deja, este primul laureat al premiului Nobel din istorie care a fost nominalizat in timp ce era presedintele unui stat. Óscar Rafael de Jesús Arias Sánchez, jurist de profesie, a primit un mare numar de doctorate onorifice de la diferite universitati din lume, inclusiv de la Universitatea Harvard. Arias Sánchez fost presedinte in perioada 1986 - 1990 si a fost reales dupa o stransa lupta electorala la alegerile din 2006. Insa, ceea ce este important este ca in anul 1987 i-a fost acordat premiul Nobel pentru Pace. De ce? Ce a facut sa merite acest premiu? Pai l-a primit pentru eforturile sale de a incheia revoltele civile din America Centrala. Ceea ce de altfel a si reusit.

Magicianul Roger Federer

Roge, The Fed, The Dominator, FedEx, The Magician of Precision, The Swiss Maestro. Probabil ca aceste nume nu va spun nimic la o prima ascultare, dar toate reprezinta o singura persoana: Roger Federer. Jucatorul de tenis elvetian s-a nascut pe data de 8 august 1981 in Binningen, Elvetia. Si-a inceput cariera de tenis la frageda varsta de 8 ani. Interesant este ca a vrut initial sa devina jucator de fotbal, dar a renuntat la aceasta idee si a decis sa faca o cariera in tenisul de camp. In anul 2003 a infiintat „Roger Federer Foundation” pentru ajutorarea copiilor din Africa de Sud, iar in aprilie 2006 a devenit ambasador al UNICEF. Din februarie 2004 se afla pe primul loc in ierarhia tenisului masculin. A fost desemnat cel mai bun sportiv european al anului 2007. Pe 26 februarie 2007 a devenit noul detinator al recordului de consecventa si longevitate: 160 de saptamani consecutiv petrecute ca lider al clasamentului mondial masculin detronandu-l pe americanul Jimmy Connors. Pe 8 iulie 2007 a castigat turneul de tenis de la Wimbledon pentru a cincea oara consecutiv egaland recordul lui Bjon Borg. Pe 19 august 2007 a castigat al 50-lea titlu al carierei cu o victorie in fata americanului James Blake, totodata devenind al 5-lea cel mai tanar jucator (26 de ani si 11 zile) care castiga cel putin 50 de titluri in cariera. In prezent, Federer se afla pe locul 2 in ATP. Oricum, mai multe despre Roger Federer si alti tenismani de exceptie din anii 80 sau nascuti in acel deceniu, vom vorbi pe larg in editia speciala a emisiunii 80 Remember care se va ocupa, in exclusivitate, la sectiunea povestiri din anii 80, doar de sportul alb.

Voltaj - Atunci si acum!

Cine nu a ascultat macar o piesa a formatiei Voltaj?! Dar nu, nu ma refer la Voltaj-ul asta noul, ci la cel care in urma cu 27 de ani a luat fiinta cu Tavi Colen ca solist. Infiintata in anul 1982, s-a dovedit in timp, foarte scurt de altfel, ca trupa Voltaj a avut o personalitate prea puternica pentru regimul comunist, reprezentand pentru unii un pericol social. Componenta initiala cu Horatiu Rad la bass, Nikki Dinescu la tobe, Gabi Nacu la chitară, Cristi Minculescu — voce si Adrian Ilie la chitară, n-a rezistat iar octombrie 1986 este considerat un nou inceput, cu aparitia lui Cristi Ilie ca solist, Amedeo Bolohoi la chitara, Dan Mateescu — bass, Doru Istudor la tobe şi Adrian Ilie, singurul care ramane din formula anterioara, la chitara. Noi schimbari se produc si in '88 atunci cand vine Cristi Marinescu la chitară solo, Doru Borobeică - bass, Bogdan Cristea - vocal, Doru Istudor ramane la tobe si Manuel Savu se alatura cu chitara sa. "Nori de hârtie" este primul single al formatiei si a constituit capul de afis al primului concert. Piesa figureaza pe compilatia "Unplugged Romania”. De asemenea, “Nori de hartie” se gaseste si pe albumul lansat in anul 1996, “Pericol de moarte”.



Astazi avem o varianta mai noua a trupei Voltaj, alcatuita din Gabi Constantin, Valeriu Ionescu, Oliver Sterian, Bobby Stoica si bineinteles, Calin Goia. Din nefericire pentru fanii trupei, Voltaj a anuntat ca se vor desparti. Dar inainte de acest pas, au mai lansat un nou album numit V8, cica album de final. Daca asta va fi cu adevarat finalul, din nou finalul pentru trupa Voltaj, vom trai si vom vedea, da’ sincer, ar fi pacat. “Vara trecuta” face parte din acest ultim album, pe care ne incapatanam sa-l numim totusi „cel mai recent” si desi nu a aparut de mult timp pe piata muzicala, piesa deja s-a intiparit in inimile si mintea celor care iubesc aceasta formatie. Aceasta piesa este una nostalgica, de dragoste, in stilul caracteristic Voltaj. Haideti sa ne amintim si noi de iubirea noastra de vara trecuta, care poate a trecut sau poate inca persista.

De la un Pol la altul!

V-ati gandit vreodata sa calatoriti de la un pol al Pamantului la altul? Iata ca cineva, mai exact, Ranulph Fiennes si Charles Burton, ambii din Marea Britanie, au facut-o. Cum? Stati putin ca urmeaza… Amandoi lucrau la centrul de expeditii britanice Trans-Globe. Au plecat pe data de 2 septembrie 1979 din Londra, au traversat Polul Sud pe 15 decembrie 1980, la Polul Nord au ajuns pe 10 aprilie 1982 si s-au intors la Greenwich pe 29 august al aceluiasi an (1982). In total, o calatorie de 56,000 km parcursi, dar care se pare ca a meritat “efortul”.

duminică, 7 iunie 2009

Bette Midler - Wind Beneath My Wings

Privim putin in urma, mai exact cu 20 de ani in urma, aruncam un ochi asupra topurilor acelor vremuri si observam fara uimire ca pe primul loc se afla “Wind Beneath My Wings”. Unii se vor intreba ce este cu aceasta piesa de a ajuns sa fie aleasa no. 1 pe data de 13 iunie 1989, iar altii, ceva mai in varsta, isi vor aminti cu drag de muzica anilor ’80. Desi este un cover, a fost numit Song of the Year la Grammy Awards din 1990 si chiar Record of the Year. Bette Midler este interpreta care a dus “Wind Beneath My Wings” pe cele mai inalte pozitii ale topurilor U.S. Hot Adult Contemporary Tracks si UK Singles Chart. De 20 de ani a fost nevoie pentru a readuce in atentia ascultatorilor o piesa care merita toate laudele. Pentru voi, numai pe RRM Student FM avem “Wind Beneath My Wings”.



Revolutia de Catifea

1989. Anul convulsiilor sociale in Europa de Est. Din fericire nu toate au fost sangeroase ca cea din China despre care am vorbit deja sau ca cea din Romania despre care cu siguranta vom vorbi. Revoluţia de catifea a fost mişcarea pacifistă prin care partidul comunist din Cehoslovacia a pierdut monopolul puterii şi a revenit la democraţie. Curentele deschise şi liberale provenite dinspre Uniunea Sovietica, prin internemdiul aşa-numitei Perestroika, condusă deMihail Gorbaciov începând cu 1985, s-au concretizat în începerea reformelor politice în ţările satelite ale acesteia. În 1989, momentul schimbărilor în Europa de est, locuitorii Cehoslovaciei ştiau despre căderea imperiului sovietic şi prăbuşirea regimurilor totalitare în ţările învecinate de la radio, evident Radio Europa Libera de care, si pe noi romanii ne leaga multe amintiri. La 17 noiembrie, la Praga, poliţia a atacat mii de studenţi care protestau împotriva regimului comunist. Acest eveniment a provocat începerea demonstraţiilor. A fost creat Forul Civic, condus de dramaturgul Vaclav Havel, iar în interiorul Partidului Comunist Cehoslovac se dădeau lupte pentru putere între conservatorii lui Gustav Husak şi reformiştii lui Ladislav Adamec. După greva generală din 27 noiembrie 1989 şi în lipsa sprijinului aliatului sovietic, Partidul Comunist cehoslovac a abandonat puterea. Gustáv Husák, până atunci un mare promotor al ortodoxiei comuniste, a devenit la 10 decembrie Preşedintele Republicii. Evenimentele s-au precipitat şi înainte de sfârşitul anului 1989, Vaclav Havel a ajuns la şefia Statului iar Alexander Dubcek la preşedinţia Parlamentului. În iunie 1990 au avut loc primele alegeri democratice, în urma cărora au ieşit învigători Forumul Civic, formatie politica ceha şi Publicul Împotriva Violenţei, firesc, formatie politica slovaca. Evoluţia politică şi sciziunile ulterioare ale acestor partide au clătinat federaţia în anii 1991 şi 1992. După o puternică mişcare naţionalistă secesionistă în 1993, a urmat separarea Republicii Cehe şi Slovaciei în urma Divortului de Catifea. Vaclav Havel a devenit primul preşedinte al Cehiei iar Vaclav Klaus a preluat funcţia de premier, în timp ce în Slovacia, Vladimir Meciar a devenit noul şef al Statului. Republica Ceha si Slovacia au devenit ulterior membri ai Aliantei Nord-Atlantice şi în mai 2004 au aderat împreună la Uniunea Europeana.



Iata insa cateva amanunte in plus. Slovacii au început prin demonstraţii studenţeşti la 16 noiembrie 1989 în Bratislava. Cehii i-au urmat în ziua urmatoare, printr-o manifestaţie la Praga, la care au luat parte 15.000 de studenţi. Interesant este ca, dupa razboi, in ziua de 17 noiembrie au avut loc, de-a lungul anilor, nenumarate demonstratii anticomuniste. De data asta insa urma sa fie altfel. Spre deosebire de Bratislava, la Praga s-au înregistrat 600 de răniţi. Ulterior, a început o grevă a studenţilor praghezi, la care s-au alăturat şi actorii teatrelor din Praga. Pe 19 noiembrie Forul Civic în Cehia şi Publicul Împotriva Violenţei în Slovacia au devenit concomitent, portavocea tuturor protestatarilor; cele două formatiuni au încercat dialogul cu puterea comunistă, fara mare succes motiv pentru care, manifestatiile incepute in acea zi s-au continuat pana la sfaritul lunii decembrie. O saptamana mai tarziu, Partidul Comunist da semne de slabiciune si Milos Jakes, secretarul sau General, demisioneaza. Revolutia de catifea cuprinde toata tara si astfel, pe 27 noiembrie incepe greva generala ce paralizeaza in totalitate economia tarii. Si vine si ziua de 5 decembrie 1989. Memorabila in istoria Cehoslovaciei de atunci pentru ca este ziua in care sarma ghimpata ce separa tara de Austria si Germania era inlaturata,daca vreti, fortand putin lucrurile, ca un fel de preambul la zona Shengen de mai tarziu. De aici inainte lucrurile aveau sa se precipite. Pe 10 decembrie Gustav Husak, presedintele comunist al Cehoslovaciei se retrage si lasa locul noului Guvern Federal condus la acea data de Marian Calfa, guvern care, pentru prima oara dupa 1948 ministrii ce nu aveau nicio legatura cu partidul comunist erau in majoritate. Normalitatea, asa cum am invatat-o noi in cartile de istorie s-a definit in doua zile. Pe 28 decembrie 1989 cand Alexander Dubcek a fost ales preşedinte al Parlamentului si ziua urmatoare, 29 decembrie: Vaclav Havel devine Preşedintele Cehoslovaciei si ramane in aceasta functie pana la destramarea tarii in 1992.



Faith

In editia de astazi, la Original Cover il avem pe George Michael cu a lui “Faith”. Cum noi alegem cele mai bune piese ale anilor ’80, va spunem ca “Faith” a fost cel mai bun vandut single din America in anul 1988. Piesa a ajuns no. 1 in U.S. Billboard Hot 100 singles chart si numarul 2 in UK Singles Chart. Deasemenea a mai ocupat prima pozitie in Australian ARIA Singles Chart, Dutch Top 40, Italian Singles Chart si New Zeeland Singles Chart. “Faith” a stationat in Top 10 timp de 9 saptamani, in Top 20, 11 saptamani si in Top 40 nu mai putin de 15 saptamani.







1997: Limp Bizkit lanseaza un cover al piesei “Faith”. Cover-ul este folosit in promo-ul pentru filmul din 2008, Religulous. Un lucru e sigur: ca acest cover este la fel de bun ca si originalul si are acelasi succes la public.



Full Metal Jacket

Filmul despre care va vorbim azi si pe care ar fi trebuit sa il vedeti la momentul premierei da’, ma rog, niciodata nu e prea tarziu, e Full Metal Jacket aparut in anul 1987. Care e povestea: Continuand traditia filmelor critice la adresa razboiului, mai ales dupa straniul "Dr Strangelove", Stanley Kubrick prezenta propria sa viziune asupra cosmarului numit Vietnam, razboiul pierdut care promisese sa ii transforme pe tineri in eroi si reusise doar sa distruga o generatie. Alcatuit din doua parti distincte, a fost o drama cu mare succes de critica si unul dintre putinele filme care isi "permitea" sa spuna adevarul despre ce se intamplase. Dar si sa arate cat de opresiva si inumana putea fi institutia militara.







"These Boots Are Made for Walkin'" piesa semnata de Nancy Sinatra in anul 1966 si-a facut, firesc loc pe coloana sonora a unui film care vorbeste despre Vietnam. De altfel, ea, piesa, e una de exceptie asa ca, dincolo de Soundtrack-ul acestui film si a altora, o regasim in topurile vremii si pe locul 1 in topurile pop in State si Marea Britanie. Cat despre Cover-uri, de-a lungul timpului, lista e lunga insa ne oprim doar la cateva. Jessica Simpson in 2005, Geri Halliwel sau Jewel.



Europe - The Final Countdown

Editia de astazi a Wonder Hit aduce in atentia voastra o piesa de calibru. Categoric, piesa este cea mai iubita de catre trupa Europe. “The Final Countdown”. De ce am spus ca este preferata formatiei? Iata si explicatia: a ajuns no. 1 in 25 de tari, a obtinut un loc 8 in Billboard Hot 100 si 18 in Billboard Mainstream Rock Tracks chart. Dar sa nu credeti ca s-a oprit aici. In anul lansarii, a primit discul de aur in Marea Britanie. La inceput componentii trupei Europe nu au fost prea entuziasmati de piesa. John Norum, atunci cand a auzit pentru prima data intro-ul a spus: “Nu, este o nebunie! Nu putem folosi asa ceva!” pentru ca la final sa declare “Slava Domnului ca nu m-au ascultat”. Tempest a fost cel care s-a luptat pentru ca acel intro sa fie folosit si a reusit, astfel ca piesa a fost un real succes. Cum planurile de acasa nu se potrivesc cu socoteala din targ, “The Final Countdown” a fost lansat ca single, desi baietii nu s-au gandit niciodata ca o vor lansa astfel.



Jumulit Viteza - Record din anii '80

Fastest Time to Pluck a Turkey … Ce vreau sa spun cu asta? Pentru inceput va zic doar ca este unul dintre cele mai bizare recorduri ale anilor ’80. Cel mai rapid timp pentru a jumuli un curcan…Cine? Vincent Pilkington. In cat timp? 1 minut si 30 secunde. Unde? In Cootehill, County Cavan, Irlanda. Cand? Pe data de 17 noiembrie 1980. Mai bine sa va spun toata povestea. Vincent Pilkington din Cootehill a jumulit un curcan in numai 1 minut si 30 de secunde. Cel mai bun timp al sau din trecut era 2 minute si 44 de secunde. Vincent este foarte entuziasmat de aptitudinile sale astfel incat timp de 24 de ore nu a facut altceva decat sa jumuleasca curcani. El a facut acest lucru pentru a strange fonduri pentru scoala locala. In cele 24 de ore el a jumulit nu mai putin de 244 curcani. Pentru toti cunoscutii lui Vincent a ramas de atunci Mister Fetherless Turkey Man, caci bietul om, e drept, posesor de record, n-a mai putut ani buni sa scoata capul in lume fara ca cineva sa-l recunoasa si sa faca o remarca legata de curcanii pe care obisnuia sa-i jumuleasa in mega viteza.

Diana si Charles - Nunta

Avem asa: Un print, mostenitor de regat, o fata frumoasa, nu neaparat si saraca dar, de dragul povestii putem zice ca-i Cenusareasa si, cel putin la inceput, am avut si ceva romantism … cred. Ma rog… Uitati insa cum suna povestea …Diana, Prinţesă de Wales a fost prima soţie a lui Charles, Print de Wales si mostenitorul tronului Regatului Unit. Logodna lor a devenit oficială în 24 februarie 1981, când moştenitorul tronului i-a dat viitoarei prinţese un inel mare cât o nucă, constituit din 14 diamante înconjurând un safir. Diana a acceptat cererea in casatorie imediat. Tânăra de 20 de ani a devenit Prinţesă de Wales casatorindu-se cu Prinţul Charles în Catedrala St. Paul, pentru că avea mai multe locuri decât Westminster Abbey, care fusese folosită anterior pentru nunţile regale, pe 29 iulie 1981, într-o aşa-numită "nuntă de basm" urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni. La altar, Diana, imbracata intr-o senzationala rochie de mireasa, o rochie ce avea o trena de 6 metri si 25 de centimetri, a inversat, din greşeală, ordinea numelor lui Charles, spunând Philip Charles Arthur George, insa asta era doar inceputul…. Ea nu a spus nici că "se va supune", asa cum cerea traditia, ceea ce a provocat senzaţie la vremea aceea. Si asa cum se intampla si in povesti, dupa "Happily Ever After, au urmat copii. Tot in anii 80. Pe 5 noiembrie 1981, prima sarcină a Dianei a fost anunţată oficial şi ea a discutat deschis în faţa presei problema stării sale. În aripa privată numită Lindo a Spitalului St. Mary, din Paddington, în 21 iunie 1982, Diana a dat naştere primului ei fiu şi moştenitor, William. Al doilea fiu, Printul Henry de Tara Galilor, s-a născut după doi ani, în 15 septembrie 1984. Diana a fost o mamă devotată şi le-a dăruit cu generozitate fiilor săi dragoste, îmbrăţişări şi afecţiune. Ar mai fi de povestit mult despre cel mai mediatizat cuplu de la acea vreme, dar se cam termina basmul si incepe viata reala. Adica ceva calcari strambe din partea lui Charles, dar se pare ca si din partea Dianei, divortul, tragicul final al Printesei Inimilor in pasajul din Paris, invaluit si azi in mister si, in final casatoria lui Charles cu cea pe care a iubit-o de fapt intreaga viata, Camilla Parker Bowles. Dar despre toate astea, poate cu alta ocazie pe blogul emisiunii 80 Remember!



Depeche Mode - Atunci si acum!

Depeche Mode s-a format in Marea Britanie a anilor 1980. Este una dintre cele mai longevive si de succes formatii aparute in perioada New Wave si New Romantic. Se estimeaza ca pana in 2006 Depeche Mode au vandut peste 73 de milioane de albume in intreaga lume si au avut patruzeci si patru de piese in UK Singles Chart. Au avut mai multe melodii de top 40 in Marea Britanie, influentand multi din artistii cunoscuti de astazi. Am ales pentru voi una dintre cele mai bune single-uri ale lor, si anume, “Leave In Silence”. Lansat in 1982, este una dintre piesele cu cele mai multe remix-uri. Exista trei versiuni: Single-ul, care are un mic interludiu si o versiune cu finalul inlaturat. Mai exista de asemenea o versiune mai lunga, care inlocuieste originalul pe albumul “A Broken Frame” lansat in America. Ce versiune vom asculta astazi? Ce conteaza atunci cand toate sunt la fel de apreciate?!







Ce a insemnat anul 2006 pentru Depeche Mode? Simplu! Un nou album si bineinteles, un nou single. Si nu orice single, cel de al 43-lea single al lor. “Suffer Well” a fost lansat in martie 2006 in Marea Britanie, fiind primul single scris de David Gahan. Putem spune ca a avut succes deoarece a ocupat diferite pozitii in topurile a peste 9 tari din Europa si a fost no. 1 in US Billboard Hot Dance Club Play si Danish Singles Chart. In 2007 a fost nominalizat la categoria “Best Dance Recordig”, dar a pierdut in fata lui Justin Timberlake. Astazi, pe RRM Student FM, e randul lui Justin sa piarda in favoarea celor de la Depeche Mode si a piesei lor, “Suffer Well”.



Crearea Compact Disc-ului

Una dintre cele mai importante noutati tehnologice ale anilor ’80 o reprezinta fara indoiala Compact Disc-ul. Lansat initial pe piata din Japonia in 1982, noul dispozitiv a devenit disponibil in restul lumii din 1983. In ciuda marilor asteptari, CD-ul nu s-a bucurat de un succes imediat. CD-playerele se vindeau greu, pretul lor era ridicat, iar catalogul de titluri disponibile destul de redus la acea vreme. Aceste neajunsuri au fost insa recuperate in scurt timp, iar astazi CD-ul este unul dintre cele mai populare medii de stocare pentru muzica, fiind depasit la ora actuala doar de download. Dimensiunea standard a CD-ului a fost stabilita de vice-presedintele Sony, care a insistat asupra faptului ca suportul trebuie sa fie suficient de incapator cat sa cuprinda o interpretare integrala a Simfoniei a 9-a de Beethoven, pe un singur disc. Cea mai lunga inregistrare cunoscuta dura 74 de minute, ceea ce a dictat dimensiunea de 12 cm ca standard pentru compact disc.



Michael Damian - Rock On

6 iunie 1989 este data pe care Michael Damian a lansat piesa Rock On. Initial, a fost compusa de David Essex si a fost foarte apreciata de public. A intrat direct pe locul 5 in U.S. Billboard Hot 100 pop-music si 3 in UK Singles Chart .Varianta lui Damian s-a pozitionat pe locul 99 in VH1’s 100 Greatest One Hit Wonders of the 80s si a ajuns no. 1 in Billboard Hot 100, intrecand originalul lui Essex.

Rock'n'Roll Dreams Come Through

Azi va vom dezvalui importanta rock-ului. Cum? Povestind putin despre un single al anilor 80 care si in ziua de azi este la mare cautare. Jim Steinman a lansat in anul 1981 single-ul Rock'n'Roll Dreams Come Through. Multi critici ai acelori vremuri au spus ca vocea lui Steinman este inadecvata pentru aceasta piesa. Cu toate acestea, Rock'n'Roll Dreams a prins din urma topurile, pozitionandu-se pe locul 14 in Mainstream Rock Chart, respectiv 32 in Pop Singles Chart. In conceptul lui Steinman, Piesa este un epilog al albumului “Bad For Good”. Epilog sau nu, originalul piesei “Rock ‘N’ Roll Dreams Come Through” merita sa fie ascultat.



Daca vocea lui Jim Steinman nu era potrivita pentru piesa noastra, cea a lui Meat Loaf in schimb a fost perfecta. In 1993, acesta a inregistrat cu vocea sa Rock'n'Roll Dreams Come Through. Meatloaf considera ca aceasta piesa este un tribut adus muzicii rock care este intotdeauna alaturi de fanii genului in vremurile grele. Rock'n'Roll Dreams a obtinut locul 11 in Marea Britanie si 13 in Statele Unite ale Americii. Daca adaugam putin rock cu un strop de Meat Loaf obtinem o piesa pe placul tuturor.

Nena - 99 Luftbaloons

Minunea noastra de astazi este o piesa a cantaretei germane, Nena. “99 Luftballoons” a fost initial inregistrata in limba germana, ulterior aparand si varianta sa in limba engleza. A ajuns no. 1 in Germania de Vest si in UK Singles Chart in anul 1983, iar anul 1984 i-a adus locul 2 in American Billboard Hot 100. Prima pozitie a ocupat-o si in topurile din Canada, Australia si Irlanda. “99 Luftballoons” inca isi face simtita prezenta in filme precum "My best friend’s girl" (2008) si "Watchmen" (2009).

Queen - Atunci si acum!

Anul 1970 reprezinta aparitia pe scena muzicala a unei formatii britanice cunoscuta si iubita in intreaga lume. Queen a devenit cunoscuta pe la mijlocul anilor 1970. Initial a fost puternic criticata, iar mai apoi ignorata de criticii de specialitate, mai ales in Statele Unite ale Americii. Dar roata istoriei se invarte …Ulterior a fost apreciata si elogiata, recunoscandu-i-se inovativitatea si forta creatoare. Queen a intrat, in anul 2001, in celebra Rock’n’Roll Hall of Fame. Pai cum altfel cand a avut, de-a lungul timpului un total de 18 locuri intai la categoria album, 17 la categoria single si 8 locuri la categoria DVD. Revenind strict la Arc peste timp, vorbim despre piesa “Keep Yourself Alive”, scrisa de Brian May, si lansata in iulie 1973. Pai si ce are a face cu 80 Remember? Pai are caci „Keep Yourself Alive” a facut parte din setul de piese cantate live in turnee pana in anul 1981.



2007 reprezinta aparitia formatiei Queen sub o noua formula, acum intitulandu-se Queen and Paul Rodgers. Primul single de studio este cel despre care o sa vorbim astazi. “Say it’s not true” si care a fost lansat cu ocazia Zilei Mondiale SIDA si anume pe 1 decembrie 2007. Aceasta piesa a fost scrisa pentru a ajuta fundatia de lupta impotriva SIDA a lui Nelson Mandela, iar toate incasarile de pe urma ei au fost trimise acestei fundatii. Cand vine vorba de topuri, incepem cu Romania care a clasat “Say it’s not true” pe locul 68. In Olanda a obtinut un loc 34, Germania a pozitionat-o pe 82, iar Regatul Unit pe 90. Italia este singura tara care i-a acordat un loc 5. Ehe … Vorba francezului pe care il parafrazam … Unde sunt locurile intai de altadata ? Care este diferenta dintre fosta si actuala formatie Queen? Pai una IMENSA! Noul Queen nu-l are pe Freddy Mercury!

sâmbătă, 6 iunie 2009

Tiananmen - 20 de ani!

4 iunie 2009. In piaţa Tiananmen se plimbă grupuri de turişti, se aud râsetele unor copii, şi atmosfera pare liniştită. Nimic nu aminteşte de evenimentele sângeroase din 4 iunie 1989, când a fost înăbuşită mişcarea chineză de democratizare în această piaţă din Beijing şi pe străzile din jur. Mii de oameni au fost ucişi de gloanţele soldaţilor sau călcaţi de tancuri. Cu toate acestea, cei mai mulţi tineri din China nu ştiu nimic despre masacrul din Piaţa Tiananmen. "4 iunie? Ce s-a întâmplat atunci? Habar n-am, poate un mic conflict? Nu prea ştiu nimic", a răspuns cu nedumerire un chinez de 23 de ani, întrebat dacă ştie ce s-a întâmplat în acest loc în urmă cu 20 ani. Adevarul este, insa altul... Piata Tiananmen, Beijing, China. 4 iunie 1989. Mii de tineri manifesteaza pasnic , pentru reforme democratice şi pentru iniţierea unui dialog cu guvernul comunist. Zorii acelei zile de duminica au insemnat insa inceputul sfarsitului pentru cei mai multi dintre ei. Masacrul din piaţa Tiananmen din anul 1989 rămâne un subiect tabu în China. Mulţi tineri nu ştiu aproape nimic despre mişcarea de democratizare, care a fost înăbuşită în mod sângeros de autorităţile comuniste. Totul n-a fost decat o problema de timp. Vreme de sapte saptamani lumea a stat cu ochii atintiti asupra butoiului cu pulbere care insemna Piata Tiananmen. Doua forte majore, guvernul comunist de la Beijing si mii de studenti care militau pentru democratie se confruntau parca intr-un ritual suprarealist. Nici una dintre parti nu indraznea sa faca miscarea decisiva. Era un fel de tatonare care excludea din start orice element de violenta. Era calmul dinaintea furtunii.



Spuneam mai devreme ca vreme de 7 saptamani, Piata a fost un urias butoi cu pulbere in care fortele de ordine pe de-o parte si tinerii chinezi dornici de democratie pe de alta parte au evitat scanteia care ar fi putut declansa dezastrul. Si acesta a venit. Duminica, 4 iunie 1989. In zorii acelei zile a inceput sfarsitul manifestarilor pasnice, in numai cateva ore totul urmand sa degenereze in cea mai mare varsare de sange din istoria Chinei comuniste. Cu doua zile inainte, armata parea sa inceapa sa se retraga. Soldati neinarmati incercasera o oarecare dispersare a multimii, dar fara prea multa presiune si se retrasesera rapid. In urmatoarea zi, pe 3 iunie, cea care a precedat masacrul ... atmosfera incepea sa se schimbe, devenind din ce in ce mai tensionata. La ora 14.00 trupele au inceput sa arunce cu gaze lacrimogene, incercand sa-i disperseze pe studentii care se indreptau spre centrul orasului. O ora mai tarziu, soldati inarmati pana-n dinti au inceput pur si simplu sa-i biciuiasca pe manifestanti, care parca erau atrasi irezistibil in aceasta lupta oarba. Varsarea de sange incepuse, dar era nimic mai mult decat un preludiu a ceea ce urma sa se intample. Timp de 5 ore si jumatate studentii au reusit sa tina piept armatei... apoi soldatii s-au evaporat pur si simplu. Insa in scurt timp in partea sudica a Pietei Tiananmen peste 1200 de soldati si-au facut , din nou, aparitia, dar inca o data manifestantii i-au inconjurat, fortandu-i sa se retraga. Dar acest du-te vino nu era decat inceputul sfarsitului... preludiul mortii. Duminica, la 2 dimineata un convoi de 50 de camioane pline cu soldati au blocat toate strazile prin care se putea iesi din Piata Tiananmen. Au ridicat baricade din autobuze pe care le-au incendiat, astfel incat nimeni sa nu mai poata trece. Dintr-o data, armata parea sa fie pretutindeni... 10 mii de soldati au inceput ca la un semn sa traga asupra multimii. Tabloul a fost completat de explozia rezervoarelor autobuzelor care formau baricada si de mitralierele asezate la capatul strazilor si care nu-si incetau zgomotul asurzitor, secerand pe oricine incerca sa scape din infern. Oamenii panicati incercau sa scape cu viata aruncandu-se la pamant sau ascunzandu-se dupa celebrii lei de piatra care strajuiau intrarea in Muzeul Revolutiei, aflat in centrul Pietei. Multi si-au cautat adapost in Hotelul Beijing care mai tarziu a fost scotocit de soldati care cautau insemnari ale jurnalistilor straini sau casete cu inregistrari video. Corespondentul CBS si un membru al echipei sale au fost chiar retinuti de soldati.Unii protestatari au inceput sa arunce cu pietre si cocktail-uri Molotov. Langa intrarea in hotel un grup de demonstranti a vazut cum 2 soldati au impuscat un civil, iar apoi l-au lovit in cap pana a murit. Luptele s-au extins si in imprejurimile Pietei Tiananmen. Camioanele explodau, iar zgomotul gloantelor trase spargea aerul. Totul devenise un carnagiu. Soldatii trageau haotic de pe acoperisurile sau de la etajele superioare ale cladirii Radio Beijing, ranind sau omorand oameni care nu faceau altceva decat sa ramana ascunsi in casele lor. In partea cealalta a orasului reporterii straini, ce n-au avut acces in zona de conflict, nu vedeau decat tancuri care se indreptau spre Piata, unele dintre ele chiar tragand din tunurile lor in aer. Deja devenise prea mult pentru civilii depasiti numeric.



Pana la 5 dimineata, deci in numai 3 ore de la inceputul dezastrului, Piata Tiananmen a fost golita de protestatari. Singurele lucruri care aminteau de masacru erau carcasele fumegande ale autobuzelor sau masinilor care formasera baricadele mortii. Se instalase o liniste mormantala. Visul unei democratii pasnice fusese brusc transformat intr-un cosmar ingrozitor. A fost momentul in care spitalele au inceput sa anunte cifre inimaginabile de oameni morti si sute sau chiar mii raniti . Un singur medic raportase constatarea a 500 de decese ... Si era un singur medic. A doua zi, Crucea Rosie Chineza a anuntat un numar oficial de 2600 de morti. Ceea ce a fost departe de adevar ... Se pare ca multe trupuri au fost incarcate in camioane si duse si incinerate ... asa ca probabil numarul real al mortilor nu va fi niciodata cunoscut. Insa dezastrul era departe de a se fi terminat. La rasaritul soarelui cerul era invaluit in fum. Unii dintre manifestanti plini de curaj s-au regrupat intr-un ultim efort si au atacat trupele care pazeau Piata, totul intr-un gest sinucigas. Si din nou armele si-au spus cuvantul ... si din nou de data aceasta putin peste 5000 de manifestanti au incercat sa scape cu viata dintr-un nou infern. Ziarul oficial al guvernului anunta in editia de duminica cu surle si trambite marea victorie asupra revolutionarilor insurgenti. In cursul zilei impuscaturi sporadice au mai deranjat linistea asternuta peste Beijing. Multi chinezi si-au parsit in acea zi casele si au plecat catre Shanghai, cel mai mare oras al Chinei, cu un singur gand: sa scape cu viata din mainile fortelor de ordine decise sa termine cu visele de democratie chiar in acea zi si sa le dea uitarii pentru inca 100 de ani.



Reactiile internationale nu au incetat sa apara. Insa ele au sosit abia luni, 5 iunie, la peste 24 de ore de cand tinerii studenti chinezi isi pierdusera deja viata. Unul dintre primii care a luat pozitie, chit ca abia luni, a fost Presedintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, George Bush, cel care, dupa un weekend petrecut in Kennebunkport, declara, plin de pareri de rau: “Cu durere in suflet, deplang decizia guvernului chinez de a folosi forta impotriva manifestantilor pasnici precum si pierderea atator vieti omenesti”. Pare o declaratie absolut gandita la rece insa n-a fost chiar asa. Un oficial al Casei Albe a declarat dupa o vreme revistei Time, ca Bush, care fusese ambasador in China a fost plin de furie dupa dezastrul din Tiananmen. Si reactiile oficialitatilor americane au continuat: Secretarul de stat, James Baker a calificat povestea “urata si haotica”, iar departamentul cundus de el a trimis chiar un mesaj liderilor chinezi cerandu-le retinere maxima. Era limpede, pentru intreaga opinie internationala ca Administratia Bush a considerat incidentul o problema deosebit de spinoasa. Si asta pentru ca, in timp ce vroia sa se stie foarte clar ca guvernul american este scandalizat de brutalitatea din Piata Tiananmen, nu se dorea punerea in pericol a celor 10 ani de parteneriat strategic dintre Beijing si Washington. Oficialii americani au considerat masacrul asupra studentilor ca o masura disperata a gerontocratiei adica a sistemului de guvernare în care organele de conducere sunt dominate de bătrâni, gerontocratie condusa de Deng Xiaoping.



Si totusi se naste firesc intrebarea? A avut cineva ceva de castigat in urma acestui razboi? Si daca da, cine? Povestea este complicata dar asta nu ne mira dat fiind ca avem de-a face cu chinezi, artizanii ideii de a dezvolta un complot in interiorul altui complot, si el piesa intr-un alt complot ce, la randul lui face parte dintr-o alta masinatiune cu mult mai mare. Oricum, toate reactiile starnite pe plan international de baia de sange de la Beijing au dus la caderea infamului Grup al celor Patru, condus de sotia lui Mao, si la cresterea puterii , doi ani mai tarziu, a regimului Deng. Acesta a venit cu o noua strategie si anume aceea ca Puterea politica sa creasca excluzand folosirea armelor. Totusi trupele militare aduse din toata China in ultimele saptamani nu erau loiale unei singure puteri centrale ci numeroaselor factiuni care conduceau din umbra. Tocmai de aceea s-au facut numeroase speculatii conform carora profitand de nebunia creata in timpul carnagiului, grupurile armate au inceput sa se elimine unele pe altele. Au existat chiar martori care au vazut doua unitati militare care se luptau in apropierea aeroportului din Beijing. In lumina acestor dezvaluiri, evenimetele din Piata Tiananmen, si vorbesc aici de finalul manifestatiilor pasnice intr-o baie de sange nu mai pare chiar ceva spontan, o reactie iminenta la cele 7 saptamani de proteste pasnice ci dimpotriva. Deznodamantul sangeros pare sa fi fost exact incercarea lui Deng Xiaoping de a submina puterea altor lideri chinezi. Si in special a liderului partidului aflat la guvernare, Zhao Ziyang cel care a facut gresala de a-si arata simpatia pentru studentii protestatari. Insa Deng Xiaoping avea nevoie de ajutor pentru a-si pune planurile in aplicare. Si l-a primit: de la asa numitii batrani ai partidului de guvernare care s-au impotrivit liderului lor. Atitudinea acestuia, adica simpatia fatisa pentru protestatari, l-a costat funcţia de partid şi 16 ani de arest la domiciliu. Revenirea in prim plan a grupului batranilor a fost insa cel mai fascinant element al luptei politice. A fost o adevarata ironie... Grupul celor cu varste de 80 de ani a discutat cu grupul celor de 70 de ani...pentru a hotari mazilirea celor de 60 de ani, pe considerentul ... batranetii!!! Sa ne indreptam insa putin atentia catre liderul partidului de guvernamant, Zhao Ziyang, cel care pare sa fi fost una dintre tintele principale ale lui Deng Xiaoping. Între 1987 şi 1989, Zhao a fost secretarul general al Partidului Comunist şi propunea o serie de reforme pentru a da o faţă mai populară comunismului chinez. Chiar dacă el era mintea din spatele schimbării, eticheta era fostul lider suprem Deng Xiaoping. Insa deja se faceau auzite voci in Occident si, si mai rau, chiar in China care il considerau pe Zhao adevaratul artizan al schimbarilor. Tocmai de aceea Deng era gata sa-l indeparteze. Iar evenimentele ii serveau de minune scopului. Mai ales ca, pe 19 mai 1989, Zhao i-a vizitat pe tinerii demonstraţi din faţa Oraşului Interzis şi i-a sfătuit să abandoneze lupta, deoarece li se pregăteşte o ripostă violentă. Asta a fost si motivul oficial pentru care Deng Xiaoping l-a exclus din partid, fără vot şi fără congres. Fără incomodul Zhao, al cărui tată era un recunoscut simpatizant al ideilor liberale, toată atenţia era centrată pe el, Liderul Suprem.



Scurta privire de ansamblu asupra evenimetelor din 1989 din China. Regimul comunist a fost scuturat din temelii si de faptul ca intreaga comunitate internationala a aflat de disensiunile din interior, desi s-a incercat din rasputeri evitarea acestui lucru. Cu cateva zile inainte de carnagiu, autoritatile au incercat sa impuna presei internationale o anumita cale de a relata protestele studentilor din Tiananmen. Dar tocmai asa zisa politica de "reforma si deschidere" promovata de guvernul comunist a dus in mare masura la circulatia informatiei, ceea ce a facut posibil ca multi reporteri straini sa fie martori la masacrul din Piata Tiananmen in 1989 si sa transmita reportaje televizate care aratau tancuri gonind si zdrobind studentii, omorandu-i. După masacrarea studenţilor din Piaţa Tiananmen în 1989, China s-a simţit încolţită de criticile Occidentului, de care depindea în totalitate din punctul de vedere al investiţiilor, al comerţului şi al tehnologiei. A început să-şi strângă relaţiile cu guverne mai puţin critice, întâi în rândul vecinilor din Asia şi apoi tot mai departe. În plus, generaţia post -Tiananmen de tineri chinezi este mai puţin liberală şi mai naţionalistă. Datorită acestor relaţii şi datorită sprijinului popular, China de astăzi se teme mult mai puţin de criticile occidentale privind opresiunea internă.
In 2009, la 20 de ani de la masacrul din Tiananmen, SUA au cerut Chinei sa furnizeze un bilant complet al mortilor, si sa elibereze toti detinutii politici. Intre 50 si 200 de persoane se afla in continuare in spatele gratiilor. Mii de familii isi plang si acum copiii morti intr-un loc care se numeste, parca ironic, Poarta Pacii Ceresti, Piata Tiananmen.